kolmapäev, 29. november 2017

Rahvaste Rändamise Aegne Kunst - Seljakotid selga!

Sissejuhatus

Kreeka ja Rooma kõrgkultuuridega arenes samaaegselt rändrahvaste ehk nomaadide kultuur. Nad elasid väga suurel alal, mis ulatus Hiinast Ungarini. See maa-ala oli sobivaim karjakasvatuseks. Paremate karjamaade otsingul läbisid rändrahvad tohutuid vahemaid. Üldiselt ei kujunenud nomaadidel püsivaid elualasid, kuid neil arenesid välja tööjaotused ja käsitööoskused. Rändrahvad võitlesid eluruumi pärast, kui sellele vaatamata esines nende vahel ka kaubandussuhteid. Stiilide levikut soodustas nomaadide vaheline kaupade vahetamine.

Loomastiil


Kulda ja hõbedat kasutati filigraantehnikas. Väärismetallist traat joodeti metallist alusele, millele oli puistatud metalliterakesi.


(Viide pildile - https://twitter.com/lmaccork/status/668410263549427712 )


(Viide pildile - https://twitter.com/lmaccork/status/668410263549427712 )

Kasutati ka emaili. Kärgsulatuse tehnikat kasutades joodeti metallplaadile kuldtraati või kuldliiste, mis moodustasid kujutise  kontuurid, mis omakorda seest täideti emailiga.


Merovingid


Germaani hõimude Rooma tungimisel hakkas tekkima feodalism. 
Tekkis Frangi riik, mida valitses Merovingide dünastia.Levis kunstkäsitöö-igapäevased tarbeesemed rikkalikult kaunistatud. Peamised materjalid olid metall, klaas ja keraamika. Kasutati palju paelornamentikat, mungad kloostrites tegelesid miniatuur-e. Raamatumaalidega, teemaks oli usk, sest kirjutati ümber, Piiblit, mida taheti kaunistada. Eeskuju võeti nt. germaani, keldi rahvakunsti. Rändrahva hulgas levis loomastiil.


Merovingide kunsti tähtsaimaks pärandiks on käsikirjad, nendes leiduv kirjakunst ja illustratsioonid. Eriti hoolega ilustreeriti lehekülje teksti algustäht ehk initsiaal. Käsikirjad olid usulise sisuga ning neid kirjutasid mungad. Ühe raamatu ümberkirjutamine võis olla ühe munga elutöö. Tüüpilisemad selle aja käsikirjad pärinevad Iirimaalt. Kujunes omapärane segu kristlikust ja vaimulikust kultuurist.



(Viide pildile - https://www.pinterest.com/gellart/merovingian/?lp=true )



(Viide pildile - http://www.medievalhistories.com/the-merovingian-times/ )



Sküüdi Hõimud 

Nad elasid 7. sajand eKr - 3.sajand pKr Doni ja Doonau jõe vahelisel alal. Läänepoolsed sküüdid on põlluharijad, kellel tekkis ülikute kiht ja hiljem riik. Sarmaadi hõimud hakkasid sküüte läänepoole suruma 2. sajandil pKr. Rändrahvaste kunsti on kõige rohkem leitud ülikute haudadest.
Sküütide ülikute hauakambreid kutsutakse
kurgaanideks. Krimmis asuvast Kul-Oba kurgaanist on leitud kulla ja hõbeda sulamist vaas, millel kujutatakse sküütide elu. Vaasil on näha kreeka mõjutusi, kuid kurgaanidest on pärit ka leiud, mis on tehtud rändrahvastele omases loomastiilis.




Viikingid




(Viide pildile - https://et.wikipedia.org/wiki/Viikingid )

Viikingid olid muinasskandinaavia päritolu meresõitjad, kelle iseloomuliku kultuuri õitseaeg oli umbes 8.11. sajandil.



Viikingite kunstil on ühisjooni keltidegermaani, hilisema romaani ja Ida-Euroopa kunstiga. 
Üheks nende omapäraks olid rikkalikud hauapanused kus võis olla terveid laevu, relvi, vankreid, saane, piltvaipe, puuskulptuure jm.
Rahvakunst ei piirdunud metallitööga, puidust ja tekstiilist esemed kaunistati paelornamentika ja loomakujutistega. Viikingid armastasid eredaid, kontranstseid värve. 
Viikingite kunsti väga heaks näiteks on ruunikivid, neil on ruunikirjas tekstid ja laevade ning inimeste kujutised. 


Viikingi ruunid
(Viide pildile - https://www.pinterest.com/pin/257127459950867208/?lp=true )

Karolingid




(Viide pildile - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Frankish_empire.jpg )

Karolingid on frangi valitsejasugu, mis valitses Karolingide dünastia ehk Frankide dünastiana Frangi riiki ja hiljem ka selle osasid.
Dünastiad said Karolingide nime suguvõsa kuulsaima esindaja Karl Suure järgi, kellest põlvnesid hilisemad Karolingide valitsejad.
Kunstis oli antiigitraditsioonide elavemine. Sünnib taas kirikuaehitektuur ja arendati 8-tahuline tsentraalehitis.Kirikutüüpides valitses basiilika. Kalliskividega kaunistatud raamatukaaned olid populaarsed.



San Vitale kirik
(Viide pildile - http://www.lancaster.ac.uk/users/ruskinlib/eSoV/notes/mlordlindsayp65heleapsfromtetc.html )



Aacheni lossikabel(Viide pildile - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aachen_Cathedral_And_Palatine_Chapel,_Germany.jpg )



Huvitavat lisaks - 


Viited-
https://et.wikipedia.org/wiki/Merovingide_kunst
http://anettekunstiajalugu.blogspot.com.ee/2015/01/randrahvaste-kunst.html
http://eflynearthistory.blogspot.com.ee/2013/11/merovingide-ja-karolingide-kunst.html
https://et.wikipedia.org/wiki/Viikingid
https://vikunstiajalugu.weebly.com/blogi/randrahvaste-kunst
http://vkgkunstiajalugu.blogspot.com.ee/2011/03/rahvaste-randamise-aeg-skuudid-keldid.html
https://et.wikipedia.org/wiki/Karolingid

teisipäev, 28. november 2017

Vana-Vene Kunst - Okei

Sissejuhatus




(Viide pildile - https://et.wikipedia.org/wiki/Kiievi-Vene )

Kiievi-Vene riiki kujutatakse üldiselt idaslaavlaste riigina, ent vähemalt alguses, kui riigi keskus asus Loode- ja Põhja-Venemaal kaubateel varjaagide juurest kreeklasteniLaadoga järve juures Aldeigoburgis, ei olnud see nii. Riigi rajasid tõenäoliselt Skandinaaviast pärit, ilmselt russide hõimu kuulunud varjaagidest ülikud ja nende kaaskond, esimesteks alamateks aga olid soomeugrilasedProto-Novgorod, riigi oletatav keskus 862882, asus soomeugrilaste asualal. Rjuriku ajal ei elanud riigis ilmselt arvestataval arvul slaavlasi, pigem oli tegu soomeugri riigiga.

988. aastal võttis Kiievi suurvürst Vladimir Püha, vastu õigeusu kiriku usutunnistuse ja aja jooksul sai Kiievi-Vene riigiusuks vene õigeusk, mille juht Kiievi metropoliit allus Konstantinoopoli patriarhile.

Kunst


10.sajandi lõpul abiellus Kiievi vürst Vladimir Bütsantsi printsessiga. Nii astus Venemaa tihedasse läbikäimisse Bütsantsiga , kust koos ristiusuga võeti üle ka võtted kirikute ehitamiseks ja ikoonide maalimiseks. Palju kreeklastest meistreid tuli nüüd Bütsantsist Venemaale. Oma loomingus arvestasid nad aga kohalikku rahvakunsti, eriti just kõrgeltarenenud puuarhitektuuri. 

Maalikunst


Nagu Bütsantski polnud Venemaal arenenud skulptuuri, seda vaimustavam oli aga maal. Nagu arhitektuuris võeti eeskuju Bütsantsi kunstist. Võrreldes karmide ja süngete bütsantsi ikoonidega on Venemaal loodud ikoonid aga märksa leebemad ja inimlikumad, haarav on nende hõõguvate punakuldsete toonide võlu. Palju vaatamismõnu pakuvad ka ikoonimeistrite kasutatud jutustavad üksikasjad. 
 



Neitsi Maarja
(Viide pildile - https://www.pinterest.com/m_staszewska/deesis/?lp=true )

Arhitektuur


Kõige silmahakkavamaks välistunnuseks sai sibulkuppel ja kõige olulisemaks arhitektuurliigiks sakraalehitised.



Kerkis imekauneid väikesi kirikuid, mille välisilmele andsid erilise võlu rikkalikud skulptuurkaunistused. Need pühakuid ja igasuguseid fantastilisi loomi kujutavad reljeefid ning põimuvast paelast ornamendid sarnanevad keskaegsele skulptuurile Lääne-Euroopas, samuti avaldub neis sugulus vanaarmeenia kunstiga. Dmitri kirik Vladimiris ning Pokrovski kirik Nerli jõe ääres - need on parimad näited vanavene arhitektuurist.  


Sofia Katedraal 
(Viide pildile - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:St._Sophia%27s.jpg )


Novgorodi Sofia katedraal
(Viide pildile - https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g298502-d304391-Reviews-St_Sophia_Cathedral-Veliky_Novgorod_Novgorod_Oblast_Northwestern_District.html ) 

Vassili Blažennõi peakirik 
(Viide pildile - http://kaev.net/ylevaated/1534-vassili-blaennoi-kirik-moskvas-sai-450-aastaseks )

Viited:https://et.wikipedia.org/wiki/Kiievi-Vene
https://kunstiajalugu-lv.weebly.com/vanavene-kunst.htmlhttp://birgitkunstiajalugu.blogspot.com.ee/2015/12/vanavene-kunst.html
http://loomeilu.blogspot.com.ee/p/vanavene-kunst.html
http://kaajalugum.blogspot.com.ee/2013/11/butsants.html

Islami Kunst - Alla



Sissejuhatus





Seitsmenda sajandi alguses kujunes Araabia poolsaarel monoteistlik religioon, mille ainujumalaks on Allah ja prohvetiks Muhamed, kes oli sündinud islamiusuliste pühas linnas Mekas.
Islami teke ja levik ühendas Araabia poolsaare nomaadide hõimud ning muutis võimalikuks võimsa islamiriigi tekke. Seoses sellega tekkisid soodsad võimalused ka kultuuri arendamiseks.


( Viide pildile - https://www.pinterest.com/pin/98445941824687685/ )

Vähem kui sajandi jooksul levitasid nad peamiselt sõjalisel teel uut usku hiiglaslikul maa-alal.
Tänaseks arvatakse maailmas elavat 1,4 miljardit islamijärgijat (muslimit ehk moslemit) ja see arv kasvab jõudsalt.


Usust


"Allah" on nimi, mida muslimid kasutavad oma Jumala kohta. Allah on loonud kõik olemasoleva ja valitseb kõike olemasolevat. Kõigi muslimite usu põhiolemuseks on kuuletumine Allahi tahtele.


Allah on inimestele oma tahet kuulutanud prohvetite suu läbi, keda ta on maailma läkitanud. Viimane oli Muhamed, kes saadeti jutlustama sama sõnumit nagu kristluse prohvet Jeesus ja judaismi prohvet Mooses.

Peale Muhammadi, Moosese ja Jeesuse on Koraanis mainitud prohvetite seas veel näiteks Aabraham, Ismael, Iisak, Jaakob, Taavet ja Ristija Johannes.
Muslimid usuvad, et Koraan ilmutati Muhammadile, kui Allah saatis ingli dikteerima talle ilmutusi. Muhammad kandis need oma kaaslastele ette. Paljud neist olevat need ilmutused meelde jätnud ning üles kirjutanud. Islami 
pärimuse järgi oli Muhammad ise kirjaoskamatu. Hiljem kogusid Muhammadi kaaslased ja järgijad need ilmutused kokku raamatuks.


Kunst

Kunsti suhtus islam valdavalt neutraalselt, kuid sellele kehtisid siiski mõned piirangud. Näiteks oli keelatud kujutada elusolendeid ja kasutada religioosses kunstis väärismetalle.
Araabia kultuur on andnud maailmale palju, eriti ornamentika tehnikat. Keraamika arendamist mõjutas ka Siiditee kaudu islamimaailma jõudev kõrge kvaliteediga Hiina keraamika. Hiina keraamika kõrge hind ja rohked sakraalehitised, mis vajasid keraamilisi plaate sise- ja väliskujunduse tarbeks, soodustasid keraamika kohapealset arengut.<










Viited:
https://et.wikipedia.org/wiki/Islami_keraamika

https://et.wikipedia.org/wiki/Islam
https://mairismatvejev.weebly.com/islami-kunst.html

pühapäev, 29. oktoober 2017

Bütsantsi Kunst - Konstanti-Monopol




Sissejuhatus

                            


(Viide Pildile- https://et.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCtsants )

Aastal 395 jaotati Rooma riik kaheks: Lääne-Rooma ja Ida-Rooma keiserriigiks. Hiljem sai Ida-Rooma pealinnaks Konstatinoopol, Lääne-Rooma pealinnaks Ravenna Itaalias. Ida-Rooma oli sügavalt helleniseerunud.
Ida-Rooma keisririiki hakati kutsuma selle pealinna kreekakeelse nime Byzantion järgi Bütsantsiks. 
Konstatinoopol oli tol ajal üks tähtsamaid linnu, väga palju töökodasid, kus valmistati villa- ning siidikangaid, kullassepatooteid ja muid esemeid. Linna tsentrumis asusid keisri palee, ülikute palee, foorum ning hipodroom. Praegu kannab see linn nime Istanbul.



Pärast Bütsantsi kadumist kasutati Osmanite riigis veel nime Rūm, mis tähistas kõiki õigeusklikke kristlasi ühes milletis.



Kunst

 


  • Skulptuur


Bütsantsis polnud üldse skulptuuri. Ristiusuliste meelest oleksid skulptuurid liialt meenutanud antiikaja paganausuliste jumalakujusid. Sellegipoolest armastati kallihinnalistest materjalidest nikerdustega kaunistada näiteks raamatute kaasi ja käsitööesemeid. Küll aga harrastati maalikunsti. Seda näeb kirikute seinamaalidel ning käsitsi kirjutatud usulise sisuga raamatute piltidel, nii mimetatud miniatuuridel. Maaliti ka pühapilte, ikoone. Kujunesid välja ranged reeglid, mida ja mismoodi kujutada. 



  • Arhitektuur





Bütsantsi arhitektuuri mõju võib leida erinevatest regioonidest nagu Egiptus, Araabia, Venemaa ja Rumeenia. Eriti pühakodades. Kasutati telliseid, need laoti vaheldumisi loodusliku kiviga. Võlvid ja kuplid ehitati aga kergetest kärgtellistest, pimsist jm. Siseseinad ja vahel välisseinad kaeti marmoriga või mosaiigiga. Bütsantslased leiutasid erilise klaasisegu- smaldi, mida kasutati mosaiikide tegemiseks. 

Ehitati kirikuid. Armastati kupleid, oli kas üks või mitu kuplit. Kaunistatud väljast liseemidega, nišidega seinas ja võltsaknad. Kirikutel olid väikesed aknad ja paksud müürid. Bütsantsia sakraalarhitektuuris eelistatud tsentraalehitist oli võimalik kogu kiriku ilu igast küljest vaadelda. 




Hagia Sophia (Viide Pildile- https://www.britannica.com/topic/Hagia-Sophia )

Bütsantsia tähtsaim mälestusmärk on Konstantinoopolis Hagia Sophia katedraal, mis on kuppelbasiilika. 
Sisearhitektuuris tulid aga talumid, mis on samba kapiteeli ja kaare vahel paiknevad kiviplokid. Kiviplokid on rikkalike reljeefidega kaunistatud. Samba kapiteel on Rooma või Kreeka sambast erinev ja teistsugune.




  • Maalikunst


Bütsantsi meistrid viljelesid mosaiiki, fresko-, ikooni- ja miniatuurmaali. Kõige tähelepanuväärsemad on mosaiik-kunstiteosed. Peamiselt võeti eeskuju Idamaadest ja figuure kujutati stiliseeritult, rangetes poosides ja pinnaliselt. Inimkeha peideti rõivavoltidesse, sest see oli kristlikus maailmas patu kehastajaks.Piltidel oli Kristus hea karjasena, valitsejana või kannatajana. Ka keisreid kujutati kirikule annetusi toomas või midagi kinkimas.

Mosaiik  Keiser Justianusega, Ravenna (Viide Pildile- http://employees.oneonta.edu/farberas/arth/arth212/san_vitale.html )

Pärast pilditüli muutusid maalikunsti ettekirjutised veelgi rangemaks. 10.saj-l kinnitati kindel kord kirikute kaunistamisel: kuplil oli alati Kristus valitsejana, tambuuril prohvetid või apostlid, viklitel evangelistid, apsiidi ülemises osas jumalaema, selle all stseenid Kristuse ja apostlitega jne. Selline skeem kordus igas kirikus väikeste kõrvalekaldumistega. Alates 9.saj-st levib nüüd ka tahvelmaal ehk ikoonimaal.


Viited:https://et.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCtsantsi_ajalugu
http://kunstiajalooulevaade.blogspot.com.ee/2017/01/butsantsi-kunst.html
https://kunstiajalugu-lv.weebly.com/buumltsantsi-kunst.html
https://karinakunstiajalugu.weebly.com/buumltsantsi-kunst.html

http://birgitkunstiajalugu.blogspot.com.ee/2015/12/butsantsi-kunst.html
http://kaajalugum.blogspot.com.ee/2013/11/vanavenekunst.html

Varakristlik Kunst - Yee Zeus

Sissejuhatus





Algselt Rooma riigi idaosas ristiusk, mis levis tasapisi üle kogu riigi.
Ristiusk oli keelatud nagu ka teised mitteametlikud usud. Ristiusk kuulutas, et jumala ees on kõik võrdsed ja see ei meeldinud valitsejatele, sest nad kartsid selle usu levimisel
alamate ülestõusu. Seetõttu kiusati kristlasti taga ja nad pidid tegutsema salaja. Oma kogunemisteks kasutasid nad maa-aluseid katakombe, mis olid sageli mitmeid kilomeetreid pikad looduslikud või pinnasesse kaevatud käigud.
Tasapisi muutus ristiusk ka valitsejatele meelepärasemaks. Põhjuseks oli kristlaste loobumine riigi ametlikust usust Ristiusk tunnistati Rooma riigis sel ajal valitsenud keisri Constantinuse
poolt ametlikuks usuks 4.saj pKr.

Kunst

  • Skulptuur

Varakristlikus kunstis ei kohta me peaaegu üldse skulptuuri. Enne ristiusu teket olid kõik Rooma riigi aladel elanud rahvad kummardanud oma jumalate kujusid, et aga ristiusulised ei tahtnud nendega sarnaneda, vältisid nad üldse kujude tegemist.


  • Arhitektuur

Pärast seda, kui ristiusk sai riigiusuks, tekkis vajadus jumalateenistuseks sobivate ruumide järele. Antiiktempli kasutamine ei tulnud kõne allagi, seda juba usulistel põhjustel, kuid ka praktiliselt polnud see sobiv. Nii võetigi esimeste kirikute ehitamisel eeskujuks Rooma arhitektuuris levinud kohtu- ja koosolekuhoonete tüüp, basiilika.









Basiilika domineerivaks detailiks olid sambad,  iseloomulik akenderida kesklöövil. Sisekujunduses seinamaalid ja mosaiigid. Kasutati palju sümboolikat. Mosaiikides hakati kasutama klaasi, eelistati kollast, helesinist ja rohelist. Figuurid olid lihtsustatud ja kindlasti riietega.






Püha Peetri kirik (Viide Pildile - http://uuseesti.ee/36054 )








Santa Maria Maggiore (Viide Pildile - https://civitavecchia.portmobility.it/en/basilica-di-santa-maria-maggiore)







Viited:
http://www.miksike.ee/docs/referaadid2006/kunstiajaloo_konspekt_elissaar.htm
https://annaabi.ee/Varakristlik-kunst-m153450.html
http://emmakunstiajalugu.blogspot.com.ee/2015/10/varakristlik-kunst.html
http://www.tdl.ee/~anu/kunstiajalugu/varakristlik.htm


esmaspäev, 23. oktoober 2017

Vana-Rooma Kunst - Juliuse Salat

Sissejuhatus


















(Viide  Pildile: https://sites.google.com/site/vanarooma/home)

Umbes I aastatuhandel eKr ühinesid lähestikku asuvad külad Itaalias Rooma linnriigiks. Kolmandal sajandil ekr kuulub terve Itaalia roomlastele. Tasapisi vallutati endale maid juurde ja lõpuks kuulus sellele hiigelriigile kogu Vahemere ümbrus nii Euroopas, Aasias kui ka Aafrikas. Roomlased olid peamiselt sõdurid ja administraatorid. Mis puutub kunstilisse arengusse, siis sai see sündida ainult tänu roomlaste domineerimisele ja vallutamissõdadele. Samal ajal kui roomlased sõdisid, vallutas hellenistlik kultuur Rooma.Rooma kunst oli ametlik kunst mitte nagu Kreekas, kus domineeris rahvakunst. Varasemal ajal on roomlased mõjutatud etruskidest, hiljem aga üleni kreeklastest. Enamik Itaalias töötanud kunstnikke olid tegelikult kreeklased. Kõige tähelepanuväärsem on rooma ehituskunst aga ka portree ja ajalooline reljeef on omapärased.




Perioodid -
Rooma impeerium- 753–509 eKr

Vabariik - 500-27 eKr

Keisriaeg- 27eKr- 476pKr



Tähtsaimad Valitsejad -

  • Julius Caesar 
  • Augustus 
  • Flavius 
  • Trajanus 
  • Hadrianus 
  • Antonius 
  • Constantinus 

Religioon


















(Viide Pildile - https://tamilandvedas.com/tag/roman-gods/ )

Enamik rooma jumalaid kujunesid ilmselt otsestel etruski ja kreeka eeskujudel. Rooma jumalate eesotsas seisis taeva-, pikse- ja tormijumal Jupiter (vastas kreeka Zeusile), kelle tähtsaim pühamu asus Rooma lin-nas Kapitooliumi künkal. Teised olulised jumalused olid: Jupiteri abikaasa Juno, tarkusejumalanna Miner-va, merejumal Neptunus, tulejumal Vulcanus, valgusejumal Apollo, juma-late käskjalg ja teekäijate kaitsja Mercurius, ilu- ja armastusjumalanna Venus, jahijumalanna Diana, sõjajumal Mars, Jupiteri isa ning põl-lutöö ja viljakasvu kaitsja Saturnus ning kodukoldejumalanna Vesta.


Roomlaste Riietus




(Viide Pildile - https://www.slideshare.net/madlimaria/eluolu-roomas )


Ehtne Rooma kodanik  pidi kandma toogat, mis oli ametlik riietusese, mis koosnes ühestainsast valgest raske villase riide tükist, mida oli  tülikas seljas pidada. Mugavam oli tuunika, mis koosnes kahest kokkuõmmeldud riidetükist ja kinnitati keskelt vööga. Tuunikat kandsid ka naised, nemad pidid lisaks kandma avalikes paikades Rooma matrooni rõivaeset stola´t, ilmekat mantlit, mis kattis nende keha üleni. 
Toas kandsid roomlased kannata kingi, õues nahast sandaale. Tänaval kanti jalas kinniseid nahkkingi. Kes tuli Rooma lõbureisile, võis eirata ametlikku rõivastumistava ja olla riides nagu kõik reisijad: kanda lihtsat tuunikat, mis ulatus põlvedeni, ja selle peal kapuutsiga mantlit.
 Kui ilm oli soe, siis kaitsti end päikese eest laiaäärelise mütsiga.
Senaatorid kandsid Rooma kodaniku ametlikku rõivast toogat, mille serva oli kootud lai purpurivärviline vööt (laticlavium), jalas kandsid nad punaseid pükse.Sõrmes oli neil ametitunnusena kuldsõrmus.

Täpsemalt Kunstist



  • Arhitektuur



Roomlased õppisid etruskidelt kivist kaarte ja võlvide, samuti kuplite ladumist. Nende sidumiseks kasutati lubimörti.Põhiliselt laoti müürid tellistest, tähtsamad hooned vooderdati seest marmoriga. Sellised uuendused viisid ehituskunsti täiesti uuele tasemele.Kaared laoti akende ja uste kohale. Nüüd oli võimalik ehitada ka väga suuri neljakandilisi ruume ja katta needsilindervõlviga. Kõige silmapaistvamad ehitised pärinevad meie ajaarvamise esimestest sajanditest.Siis valitsesid Roomat keisrid, kes armastasid lasta ehitada uhkeid väljakuid ja avalikke hooneid, mis oli üheks võimu väljendamise vahendiks.





Rooma Pantheon (Viide PIldile - https://www.ancient.eu/Pantheon/ & http://romeonsegway.com/10-facts-about-the-pantheon/ )

Rooma Pantheon on antiikaja suurim kuppelehitis. Tegemist on ringikujulise hoonega, mida katab poolkera kujuline kuppel. Kupli läbimõõt on 43,3 m, mis on võrdne ruumi kõrgusega. Kupli sisse on peidetud keeruline kaarte ja võlvide süsteem, mis aitab seda üleval hoida ning mida katab seestpoolt puust kassettlagi. Üleval keset kuplit on avaus, kust valgus sisse pääseb.






Trajanuse Sammas (Viide Pildile - https://www.ancient.eu/Trajans_Column/ )

Trajanuse Sammas koosneb 90 marmorplokist, kuhu on raiutud reljeefid, mis jutustavad keisri juhitud sõjategudest.




1.saj. ehitati Roomas suurim amfiteater - Colosseum, mis pidi mahutama üle 50 000 pealtvaataja. See ehitati tasasele pinnale, mitte mäenõlvale nagu Kreeka teatrid. See oli võimalik tänu kaarte ja võlvide ladumise oskusele. Igat korrust kaunistavad kreeka arhitektuurist tuletatud dooria, joonia ja korintose poolsambad. Neljandat, ilma avadeta seina, katavad pilastrid.






Caracalla Termid (Viide Pildile - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:BathsOfCaracalla.jpg )


Vanad roomlased oskasid hinge harimise kõrvalt ka ihu harimisest lugu pidada. Populaarsed meeste kokkusaamise kohad olid termid ehk avalikud saunad, mis ei olnud ainult pesemise, vaid ka mõnusad ajaveetmise kohad. 

Rooma kõige kuulsamad termid, olid Caracalla termid.



  • Skulptuur
    Kunstiga tegelemine jäeti enamasti kreeklastele endile ning laevadega toodi nende skulptuur, kuid kui need otsa lõppesid, hakati tegelema kopeerimisega. Siiski arenesid rooma portreeskulptuur ja ajaloolised reljeefid. 
    Portreed pidid olema väga loomutruud ja täpsed, et järeltulijad teaksid, kuidas nende esivanemad välja nägid.Reljeefidel kujutati tõesti asetleidnud sündmusi ja võidetud lahinguid.Ei kardetud välja tuua inimeste füüsilist ebatäiuslikkust. Säilitati ka inimeste surimaske.




Roomlanna Büst (Viide Pildile - https://www.pinterest.com/pin/403564816587714572/ )

  • Maalikunst



Maalikunst ja käsitöö olid hilise vabariigiaegses Roomas hästi arenenud, kuid säilinud on sellest ajastust õige vähe. Kõige esinduslikumad ruumid kaunistati maalingutega. Väljakaevatud majadest leiti Rooma seinamaale. Mosaiikidega armastati kaunistada ka ruumide põrandaid.


Viited -
https://www.syg.edu.ee/uus/syg/index.php?option=com_content&view=article&id=336
http://birgitkunstiajalugu.blogspot.com.ee/2015/11/vana-rooma-kunst.html
https://sites.google.com/site/vanarooma/kunst-ja-arhitektuur/kus-magada-ja-sueuea
http://kunstiajalooulevaade.blogspot.com.ee/2017/01/vana-rooma-kunst.html
http://loomeilu.blogspot.com.ee/p/vana-rooma-kunst.html
http://www.tdl.ee/~anu/kunstiajalugu/rooma.htm

pühapäev, 1. oktoober 2017

Vana-Kreeka Kunst - Põnevusthesis

Sissejuhatus


Vanakreeka kunst sai alguse umbes 600 enne meie ajaarvamist ning kestis kuni Rooma Impeeriumi tekkeni. Paistis silma oma realistlikkusega ja kõrge arenguga. Domineerisid ilmaliku hooned. Õitsenguajaks peetakse klassikalist ajajärku (480 – 232 eKr). Vanakreeka kunstis pole tänapäevaks midagi säilinud, jäänud on ainult roomlaste pronksist koopiad.


Usk

Kreekas usuti jumalatesse, keda arvati  olevat  vägevad, kuid inimeste moodi nii välimuselt kui vaimult. Jumalaid küll austati, nende auks ja meeleheaks ehitati templeid ning neile ohverdati loomi, kuid  ei kummardatud pimeda alandlikkusega.
Väga populaarsed rongkäigud, mängud ja teatrietendused olid samuti pühendatud jumalatele.

Ajaperioodid Kunstis

  • Arhailine periood ehk vanaaeg ( 7-6.saj. eKr.)
  • Klassikaline ehk õitseaeg (5-4. saj. eKr.)
  • Hellenistlik ehk hiline periood (3-1.saj. eKr.)

    Arhitektuur

    Esimesed vanakreeka arhitektuuri saavutused on seotud templitega. Need ehitati kivist, enamasti marmorist. Hoonete põhiplaan oli piklik, selle ees oli kahe sambaga eeskoda. Tempel rajati kõrgemale kohale ja enamasti 3-astmelisele alusele, pealt kattis templit viilkatus. Kreeka templi kõige iseloomulikum tunnus on ümber kogu hoone kulgev ühe- või kaherealine sammastik. Sambaid oli 3 stiilis: dooria, joonia ja korintose stiilis. Tempel, eriti selle katus, oli kaunistatud skulptuuridega. Templi siseruum, kuhu pääsesid ainult preestrid, jaotati sammaste abil mitmeks osaks, kuhu valgus pääses ainult uksest. Tuntumad templid on Kreeka emamaal Olümpias asunud Zeusi ning Athenatempel ja Väike-Aasias Efesoses asunud Artemise tempel.

    Ateena Akropol

    Parthenon Erchtheion Propüleed                                     
  • Stiilid
    • Dooria stiili
    Iseloomustab raskepärasus, jõulisus ja lihtsus. Sambad on suhteliselt madalad ja jässakad, mistõttu ehitis mõjub raskepärasena, kuid kindlana. Dooria sammastel puudub baas ja kapiteeliks on ainult kaks kivi, millest üks on kettakujuline ja teine ruudukujuline. Friis koosneb kahesugustest vaheldumisi paigutatud plaatidest, millest ühtedel on vertikaalvaokesed ja teisi katab reljeef                                                           


    • Joonia stiil                                                                                   
    Samba kapiteeli iseloomustavaks detailiks on allapoole rulli keerduv voluut ja selle otste vahel paiknev ehisliist, mis kannab oma munakujuliste elementide tõttu munavöödi nimetust. Talastiku friis koosneb üleni reljeefist.   


    • Korintose stiil
    Sarnaneb joonia stiiliga. Erinevus on põhiliselt ainult sammastes, eriti sambakapiteelis.Sambaid kaunistab lopsakatest akantuselehtedest ja teistest taimeelementidest moodustatud kapiteel. Korintose kapiteel on kõrgem, kui seda olid joonia- ja dooria stiilis kapiteelid.      
                                                                                                                   

    • Teatrid

    Vana-Kreeka teatri sünniajaks peetakse 6 sajandit eKr. Sai alguse viljakus- ja veinijumala Dionysose auks peetud mitmepäevastest pidustustest, kus toimusid ka näidendivõistlused. Vanim teater oli Ateena Akropoli lõunanõlval asuv Dionysose vabaõhuteater.
    6. sajandil olid esialgsed lavaehitised ning pealtvaatajate pingid puust.
    Pingiridasid oli 64, millest on säilinud 20. Teater mahutas 17000 pealtvaatajat.




    Skulptuur

    Vana-Kreeka kõige iseloomulikumaks kunstiliigiks on skulptuur. Arhailise ajastu skulptuur oli veel Egiptuse skulptuuri mõju all. Skulptuurid on staatilised, kehavormid on edasi antud üldistatult. Ainult materjal on olnud pehmem: liivakivi ja marmor.Kreeka skulptorid võtavad kasutusele ka pronksi. Klassikalise ajastu skulptuurid ongi valdavalt pronksist,Paljud kreeka pronksskulptuurid on säilinud aga marmorkoopiatena.Arhailise ajastu skulptuur on küllaltki üheülbaline . On tehtud peamiselt kahte tüüpi kujusid:  alasti noormehi(Kuros) ja riietatud tütarlapsi(Kore).
    Näide Kuros't ja Kore'st



    Suur murrang kreeka skulptuuris toimus arhailise ajastu lõpul 6. saj keskel eKr, kui võeti kasutusele pronks . Seni valmistati skulptuure peamiselt marmori leiukohtade juures. Nüüd asuvad skulptorid elama suurematesse linnadesse. Tekivad kaks suuremat skulptuurikoolkonda: Ateena ja Sparta.
    Kogu klassikaline ajastu on täis nende koolkondade omavahelist võistlus. Hakatakse korraldama skulptorite omavahelisi võistlus. Pronks võimaldab paremini edasi anda detaile ning on vastupidavam. Arhailise ajastu lõpus ilmuvad ka suuremad skulptuurgrupid – koosnevad mitmest skulptuurist.

    Myroni ,,Kettaheitja''
    Polykleitose ,,Odakandja''
    Samothrake ,,Nike''
    Milose ,,Veenus'' Laokooni Grupp

    Vaasid ja Maalikunst

    Maalikunst Vana-Kreekas oli väga populaarne, kuid kahjuks tänapäevani pole säilinud mitte ühtki teost ei arhailisest ega klassikalisest ajajärgust. Maalikunstist saame teada vaid kirjalike allikate vahendusel või varasemastest töödest inspireeritud koopiate vaatlemisel. Kreeka kunstist võib siiski mingi ettekujutuse saada säilinud keraamiliste vaaside järgi.Vaasid ei olnud mõeldud mitte lillede jaoks, vaid nendes hoiti toiduõli ja vilja, veini ja vett.Vastavalt otstarbele tehti kannud erineva kujuga.Kannud treiti valmis potikedral, siis kinnitati külge sangad.Esialgu kuivasid kannud väljas, siis läbisid eelpõletuse, misjärel asuti neid kaunistama. Lõpuks põletati  kann uuesti.



    Viited -
    http://birgitkunstiajalugu.blogspot.com.ee/2015/10/vana-kreeka-kunst.html
    https://et.wikipedia.org/wiki/Vanakreeka_kunst
    http://karinakunstiajalugu.weebly.com/vana-kreeka-kunst.html
    http://kunstiabi.weebly.com/vana-kreeka.html