pühapäev, 29. oktoober 2017

Varakristlik Kunst - Yee Zeus

Sissejuhatus





Algselt Rooma riigi idaosas ristiusk, mis levis tasapisi üle kogu riigi.
Ristiusk oli keelatud nagu ka teised mitteametlikud usud. Ristiusk kuulutas, et jumala ees on kõik võrdsed ja see ei meeldinud valitsejatele, sest nad kartsid selle usu levimisel
alamate ülestõusu. Seetõttu kiusati kristlasti taga ja nad pidid tegutsema salaja. Oma kogunemisteks kasutasid nad maa-aluseid katakombe, mis olid sageli mitmeid kilomeetreid pikad looduslikud või pinnasesse kaevatud käigud.
Tasapisi muutus ristiusk ka valitsejatele meelepärasemaks. Põhjuseks oli kristlaste loobumine riigi ametlikust usust Ristiusk tunnistati Rooma riigis sel ajal valitsenud keisri Constantinuse
poolt ametlikuks usuks 4.saj pKr.

Kunst

  • Skulptuur

Varakristlikus kunstis ei kohta me peaaegu üldse skulptuuri. Enne ristiusu teket olid kõik Rooma riigi aladel elanud rahvad kummardanud oma jumalate kujusid, et aga ristiusulised ei tahtnud nendega sarnaneda, vältisid nad üldse kujude tegemist.


  • Arhitektuur

Pärast seda, kui ristiusk sai riigiusuks, tekkis vajadus jumalateenistuseks sobivate ruumide järele. Antiiktempli kasutamine ei tulnud kõne allagi, seda juba usulistel põhjustel, kuid ka praktiliselt polnud see sobiv. Nii võetigi esimeste kirikute ehitamisel eeskujuks Rooma arhitektuuris levinud kohtu- ja koosolekuhoonete tüüp, basiilika.









Basiilika domineerivaks detailiks olid sambad,  iseloomulik akenderida kesklöövil. Sisekujunduses seinamaalid ja mosaiigid. Kasutati palju sümboolikat. Mosaiikides hakati kasutama klaasi, eelistati kollast, helesinist ja rohelist. Figuurid olid lihtsustatud ja kindlasti riietega.






Püha Peetri kirik (Viide Pildile - http://uuseesti.ee/36054 )








Santa Maria Maggiore (Viide Pildile - https://civitavecchia.portmobility.it/en/basilica-di-santa-maria-maggiore)







Viited:
http://www.miksike.ee/docs/referaadid2006/kunstiajaloo_konspekt_elissaar.htm
https://annaabi.ee/Varakristlik-kunst-m153450.html
http://emmakunstiajalugu.blogspot.com.ee/2015/10/varakristlik-kunst.html
http://www.tdl.ee/~anu/kunstiajalugu/varakristlik.htm


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar