teisipäev, 28. november 2017

Vana-Vene Kunst - Okei

Sissejuhatus




(Viide pildile - https://et.wikipedia.org/wiki/Kiievi-Vene )

Kiievi-Vene riiki kujutatakse üldiselt idaslaavlaste riigina, ent vähemalt alguses, kui riigi keskus asus Loode- ja Põhja-Venemaal kaubateel varjaagide juurest kreeklasteniLaadoga järve juures Aldeigoburgis, ei olnud see nii. Riigi rajasid tõenäoliselt Skandinaaviast pärit, ilmselt russide hõimu kuulunud varjaagidest ülikud ja nende kaaskond, esimesteks alamateks aga olid soomeugrilasedProto-Novgorod, riigi oletatav keskus 862882, asus soomeugrilaste asualal. Rjuriku ajal ei elanud riigis ilmselt arvestataval arvul slaavlasi, pigem oli tegu soomeugri riigiga.

988. aastal võttis Kiievi suurvürst Vladimir Püha, vastu õigeusu kiriku usutunnistuse ja aja jooksul sai Kiievi-Vene riigiusuks vene õigeusk, mille juht Kiievi metropoliit allus Konstantinoopoli patriarhile.

Kunst


10.sajandi lõpul abiellus Kiievi vürst Vladimir Bütsantsi printsessiga. Nii astus Venemaa tihedasse läbikäimisse Bütsantsiga , kust koos ristiusuga võeti üle ka võtted kirikute ehitamiseks ja ikoonide maalimiseks. Palju kreeklastest meistreid tuli nüüd Bütsantsist Venemaale. Oma loomingus arvestasid nad aga kohalikku rahvakunsti, eriti just kõrgeltarenenud puuarhitektuuri. 

Maalikunst


Nagu Bütsantski polnud Venemaal arenenud skulptuuri, seda vaimustavam oli aga maal. Nagu arhitektuuris võeti eeskuju Bütsantsi kunstist. Võrreldes karmide ja süngete bütsantsi ikoonidega on Venemaal loodud ikoonid aga märksa leebemad ja inimlikumad, haarav on nende hõõguvate punakuldsete toonide võlu. Palju vaatamismõnu pakuvad ka ikoonimeistrite kasutatud jutustavad üksikasjad. 
 



Neitsi Maarja
(Viide pildile - https://www.pinterest.com/m_staszewska/deesis/?lp=true )

Arhitektuur


Kõige silmahakkavamaks välistunnuseks sai sibulkuppel ja kõige olulisemaks arhitektuurliigiks sakraalehitised.



Kerkis imekauneid väikesi kirikuid, mille välisilmele andsid erilise võlu rikkalikud skulptuurkaunistused. Need pühakuid ja igasuguseid fantastilisi loomi kujutavad reljeefid ning põimuvast paelast ornamendid sarnanevad keskaegsele skulptuurile Lääne-Euroopas, samuti avaldub neis sugulus vanaarmeenia kunstiga. Dmitri kirik Vladimiris ning Pokrovski kirik Nerli jõe ääres - need on parimad näited vanavene arhitektuurist.  


Sofia Katedraal 
(Viide pildile - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:St._Sophia%27s.jpg )


Novgorodi Sofia katedraal
(Viide pildile - https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g298502-d304391-Reviews-St_Sophia_Cathedral-Veliky_Novgorod_Novgorod_Oblast_Northwestern_District.html ) 

Vassili Blažennõi peakirik 
(Viide pildile - http://kaev.net/ylevaated/1534-vassili-blaennoi-kirik-moskvas-sai-450-aastaseks )

Viited:https://et.wikipedia.org/wiki/Kiievi-Vene
https://kunstiajalugu-lv.weebly.com/vanavene-kunst.htmlhttp://birgitkunstiajalugu.blogspot.com.ee/2015/12/vanavene-kunst.html
http://loomeilu.blogspot.com.ee/p/vanavene-kunst.html
http://kaajalugum.blogspot.com.ee/2013/11/butsants.html

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar