teisipäev, 28. november 2017

Islami Kunst - Alla



Sissejuhatus





Seitsmenda sajandi alguses kujunes Araabia poolsaarel monoteistlik religioon, mille ainujumalaks on Allah ja prohvetiks Muhamed, kes oli sündinud islamiusuliste pühas linnas Mekas.
Islami teke ja levik ühendas Araabia poolsaare nomaadide hõimud ning muutis võimalikuks võimsa islamiriigi tekke. Seoses sellega tekkisid soodsad võimalused ka kultuuri arendamiseks.


( Viide pildile - https://www.pinterest.com/pin/98445941824687685/ )

Vähem kui sajandi jooksul levitasid nad peamiselt sõjalisel teel uut usku hiiglaslikul maa-alal.
Tänaseks arvatakse maailmas elavat 1,4 miljardit islamijärgijat (muslimit ehk moslemit) ja see arv kasvab jõudsalt.


Usust


"Allah" on nimi, mida muslimid kasutavad oma Jumala kohta. Allah on loonud kõik olemasoleva ja valitseb kõike olemasolevat. Kõigi muslimite usu põhiolemuseks on kuuletumine Allahi tahtele.


Allah on inimestele oma tahet kuulutanud prohvetite suu läbi, keda ta on maailma läkitanud. Viimane oli Muhamed, kes saadeti jutlustama sama sõnumit nagu kristluse prohvet Jeesus ja judaismi prohvet Mooses.

Peale Muhammadi, Moosese ja Jeesuse on Koraanis mainitud prohvetite seas veel näiteks Aabraham, Ismael, Iisak, Jaakob, Taavet ja Ristija Johannes.
Muslimid usuvad, et Koraan ilmutati Muhammadile, kui Allah saatis ingli dikteerima talle ilmutusi. Muhammad kandis need oma kaaslastele ette. Paljud neist olevat need ilmutused meelde jätnud ning üles kirjutanud. Islami 
pärimuse järgi oli Muhammad ise kirjaoskamatu. Hiljem kogusid Muhammadi kaaslased ja järgijad need ilmutused kokku raamatuks.


Kunst

Kunsti suhtus islam valdavalt neutraalselt, kuid sellele kehtisid siiski mõned piirangud. Näiteks oli keelatud kujutada elusolendeid ja kasutada religioosses kunstis väärismetalle.
Araabia kultuur on andnud maailmale palju, eriti ornamentika tehnikat. Keraamika arendamist mõjutas ka Siiditee kaudu islamimaailma jõudev kõrge kvaliteediga Hiina keraamika. Hiina keraamika kõrge hind ja rohked sakraalehitised, mis vajasid keraamilisi plaate sise- ja väliskujunduse tarbeks, soodustasid keraamika kohapealset arengut.<










Viited:
https://et.wikipedia.org/wiki/Islami_keraamika

https://et.wikipedia.org/wiki/Islam
https://mairismatvejev.weebly.com/islami-kunst.html

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar