kolmapäev, 29. november 2017

Rahvaste Rändamise Aegne Kunst - Seljakotid selga!

Sissejuhatus

Kreeka ja Rooma kõrgkultuuridega arenes samaaegselt rändrahvaste ehk nomaadide kultuur. Nad elasid väga suurel alal, mis ulatus Hiinast Ungarini. See maa-ala oli sobivaim karjakasvatuseks. Paremate karjamaade otsingul läbisid rändrahvad tohutuid vahemaid. Üldiselt ei kujunenud nomaadidel püsivaid elualasid, kuid neil arenesid välja tööjaotused ja käsitööoskused. Rändrahvad võitlesid eluruumi pärast, kui sellele vaatamata esines nende vahel ka kaubandussuhteid. Stiilide levikut soodustas nomaadide vaheline kaupade vahetamine.

Loomastiil


Kulda ja hõbedat kasutati filigraantehnikas. Väärismetallist traat joodeti metallist alusele, millele oli puistatud metalliterakesi.


(Viide pildile - https://twitter.com/lmaccork/status/668410263549427712 )


(Viide pildile - https://twitter.com/lmaccork/status/668410263549427712 )

Kasutati ka emaili. Kärgsulatuse tehnikat kasutades joodeti metallplaadile kuldtraati või kuldliiste, mis moodustasid kujutise  kontuurid, mis omakorda seest täideti emailiga.


Merovingid


Germaani hõimude Rooma tungimisel hakkas tekkima feodalism. 
Tekkis Frangi riik, mida valitses Merovingide dünastia.Levis kunstkäsitöö-igapäevased tarbeesemed rikkalikult kaunistatud. Peamised materjalid olid metall, klaas ja keraamika. Kasutati palju paelornamentikat, mungad kloostrites tegelesid miniatuur-e. Raamatumaalidega, teemaks oli usk, sest kirjutati ümber, Piiblit, mida taheti kaunistada. Eeskuju võeti nt. germaani, keldi rahvakunsti. Rändrahva hulgas levis loomastiil.


Merovingide kunsti tähtsaimaks pärandiks on käsikirjad, nendes leiduv kirjakunst ja illustratsioonid. Eriti hoolega ilustreeriti lehekülje teksti algustäht ehk initsiaal. Käsikirjad olid usulise sisuga ning neid kirjutasid mungad. Ühe raamatu ümberkirjutamine võis olla ühe munga elutöö. Tüüpilisemad selle aja käsikirjad pärinevad Iirimaalt. Kujunes omapärane segu kristlikust ja vaimulikust kultuurist.



(Viide pildile - https://www.pinterest.com/gellart/merovingian/?lp=true )



(Viide pildile - http://www.medievalhistories.com/the-merovingian-times/ )



Sküüdi Hõimud 

Nad elasid 7. sajand eKr - 3.sajand pKr Doni ja Doonau jõe vahelisel alal. Läänepoolsed sküüdid on põlluharijad, kellel tekkis ülikute kiht ja hiljem riik. Sarmaadi hõimud hakkasid sküüte läänepoole suruma 2. sajandil pKr. Rändrahvaste kunsti on kõige rohkem leitud ülikute haudadest.
Sküütide ülikute hauakambreid kutsutakse
kurgaanideks. Krimmis asuvast Kul-Oba kurgaanist on leitud kulla ja hõbeda sulamist vaas, millel kujutatakse sküütide elu. Vaasil on näha kreeka mõjutusi, kuid kurgaanidest on pärit ka leiud, mis on tehtud rändrahvastele omases loomastiilis.




Viikingid




(Viide pildile - https://et.wikipedia.org/wiki/Viikingid )

Viikingid olid muinasskandinaavia päritolu meresõitjad, kelle iseloomuliku kultuuri õitseaeg oli umbes 8.11. sajandil.



Viikingite kunstil on ühisjooni keltidegermaani, hilisema romaani ja Ida-Euroopa kunstiga. 
Üheks nende omapäraks olid rikkalikud hauapanused kus võis olla terveid laevu, relvi, vankreid, saane, piltvaipe, puuskulptuure jm.
Rahvakunst ei piirdunud metallitööga, puidust ja tekstiilist esemed kaunistati paelornamentika ja loomakujutistega. Viikingid armastasid eredaid, kontranstseid värve. 
Viikingite kunsti väga heaks näiteks on ruunikivid, neil on ruunikirjas tekstid ja laevade ning inimeste kujutised. 


Viikingi ruunid
(Viide pildile - https://www.pinterest.com/pin/257127459950867208/?lp=true )

Karolingid




(Viide pildile - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Frankish_empire.jpg )

Karolingid on frangi valitsejasugu, mis valitses Karolingide dünastia ehk Frankide dünastiana Frangi riiki ja hiljem ka selle osasid.
Dünastiad said Karolingide nime suguvõsa kuulsaima esindaja Karl Suure järgi, kellest põlvnesid hilisemad Karolingide valitsejad.
Kunstis oli antiigitraditsioonide elavemine. Sünnib taas kirikuaehitektuur ja arendati 8-tahuline tsentraalehitis.Kirikutüüpides valitses basiilika. Kalliskividega kaunistatud raamatukaaned olid populaarsed.



San Vitale kirik
(Viide pildile - http://www.lancaster.ac.uk/users/ruskinlib/eSoV/notes/mlordlindsayp65heleapsfromtetc.html )



Aacheni lossikabel(Viide pildile - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aachen_Cathedral_And_Palatine_Chapel,_Germany.jpg )



Huvitavat lisaks - 


Viited-
https://et.wikipedia.org/wiki/Merovingide_kunst
http://anettekunstiajalugu.blogspot.com.ee/2015/01/randrahvaste-kunst.html
http://eflynearthistory.blogspot.com.ee/2013/11/merovingide-ja-karolingide-kunst.html
https://et.wikipedia.org/wiki/Viikingid
https://vikunstiajalugu.weebly.com/blogi/randrahvaste-kunst
http://vkgkunstiajalugu.blogspot.com.ee/2011/03/rahvaste-randamise-aeg-skuudid-keldid.html
https://et.wikipedia.org/wiki/Karolingid

teisipäev, 28. november 2017

Vana-Vene Kunst - Okei

Sissejuhatus




(Viide pildile - https://et.wikipedia.org/wiki/Kiievi-Vene )

Kiievi-Vene riiki kujutatakse üldiselt idaslaavlaste riigina, ent vähemalt alguses, kui riigi keskus asus Loode- ja Põhja-Venemaal kaubateel varjaagide juurest kreeklasteniLaadoga järve juures Aldeigoburgis, ei olnud see nii. Riigi rajasid tõenäoliselt Skandinaaviast pärit, ilmselt russide hõimu kuulunud varjaagidest ülikud ja nende kaaskond, esimesteks alamateks aga olid soomeugrilasedProto-Novgorod, riigi oletatav keskus 862882, asus soomeugrilaste asualal. Rjuriku ajal ei elanud riigis ilmselt arvestataval arvul slaavlasi, pigem oli tegu soomeugri riigiga.

988. aastal võttis Kiievi suurvürst Vladimir Püha, vastu õigeusu kiriku usutunnistuse ja aja jooksul sai Kiievi-Vene riigiusuks vene õigeusk, mille juht Kiievi metropoliit allus Konstantinoopoli patriarhile.

Kunst


10.sajandi lõpul abiellus Kiievi vürst Vladimir Bütsantsi printsessiga. Nii astus Venemaa tihedasse läbikäimisse Bütsantsiga , kust koos ristiusuga võeti üle ka võtted kirikute ehitamiseks ja ikoonide maalimiseks. Palju kreeklastest meistreid tuli nüüd Bütsantsist Venemaale. Oma loomingus arvestasid nad aga kohalikku rahvakunsti, eriti just kõrgeltarenenud puuarhitektuuri. 

Maalikunst


Nagu Bütsantski polnud Venemaal arenenud skulptuuri, seda vaimustavam oli aga maal. Nagu arhitektuuris võeti eeskuju Bütsantsi kunstist. Võrreldes karmide ja süngete bütsantsi ikoonidega on Venemaal loodud ikoonid aga märksa leebemad ja inimlikumad, haarav on nende hõõguvate punakuldsete toonide võlu. Palju vaatamismõnu pakuvad ka ikoonimeistrite kasutatud jutustavad üksikasjad. 
 



Neitsi Maarja
(Viide pildile - https://www.pinterest.com/m_staszewska/deesis/?lp=true )

Arhitektuur


Kõige silmahakkavamaks välistunnuseks sai sibulkuppel ja kõige olulisemaks arhitektuurliigiks sakraalehitised.



Kerkis imekauneid väikesi kirikuid, mille välisilmele andsid erilise võlu rikkalikud skulptuurkaunistused. Need pühakuid ja igasuguseid fantastilisi loomi kujutavad reljeefid ning põimuvast paelast ornamendid sarnanevad keskaegsele skulptuurile Lääne-Euroopas, samuti avaldub neis sugulus vanaarmeenia kunstiga. Dmitri kirik Vladimiris ning Pokrovski kirik Nerli jõe ääres - need on parimad näited vanavene arhitektuurist.  


Sofia Katedraal 
(Viide pildile - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:St._Sophia%27s.jpg )


Novgorodi Sofia katedraal
(Viide pildile - https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g298502-d304391-Reviews-St_Sophia_Cathedral-Veliky_Novgorod_Novgorod_Oblast_Northwestern_District.html ) 

Vassili Blažennõi peakirik 
(Viide pildile - http://kaev.net/ylevaated/1534-vassili-blaennoi-kirik-moskvas-sai-450-aastaseks )

Viited:https://et.wikipedia.org/wiki/Kiievi-Vene
https://kunstiajalugu-lv.weebly.com/vanavene-kunst.htmlhttp://birgitkunstiajalugu.blogspot.com.ee/2015/12/vanavene-kunst.html
http://loomeilu.blogspot.com.ee/p/vanavene-kunst.html
http://kaajalugum.blogspot.com.ee/2013/11/butsants.html

Islami Kunst - Alla



Sissejuhatus





Seitsmenda sajandi alguses kujunes Araabia poolsaarel monoteistlik religioon, mille ainujumalaks on Allah ja prohvetiks Muhamed, kes oli sündinud islamiusuliste pühas linnas Mekas.
Islami teke ja levik ühendas Araabia poolsaare nomaadide hõimud ning muutis võimalikuks võimsa islamiriigi tekke. Seoses sellega tekkisid soodsad võimalused ka kultuuri arendamiseks.


( Viide pildile - https://www.pinterest.com/pin/98445941824687685/ )

Vähem kui sajandi jooksul levitasid nad peamiselt sõjalisel teel uut usku hiiglaslikul maa-alal.
Tänaseks arvatakse maailmas elavat 1,4 miljardit islamijärgijat (muslimit ehk moslemit) ja see arv kasvab jõudsalt.


Usust


"Allah" on nimi, mida muslimid kasutavad oma Jumala kohta. Allah on loonud kõik olemasoleva ja valitseb kõike olemasolevat. Kõigi muslimite usu põhiolemuseks on kuuletumine Allahi tahtele.


Allah on inimestele oma tahet kuulutanud prohvetite suu läbi, keda ta on maailma läkitanud. Viimane oli Muhamed, kes saadeti jutlustama sama sõnumit nagu kristluse prohvet Jeesus ja judaismi prohvet Mooses.

Peale Muhammadi, Moosese ja Jeesuse on Koraanis mainitud prohvetite seas veel näiteks Aabraham, Ismael, Iisak, Jaakob, Taavet ja Ristija Johannes.
Muslimid usuvad, et Koraan ilmutati Muhammadile, kui Allah saatis ingli dikteerima talle ilmutusi. Muhammad kandis need oma kaaslastele ette. Paljud neist olevat need ilmutused meelde jätnud ning üles kirjutanud. Islami 
pärimuse järgi oli Muhammad ise kirjaoskamatu. Hiljem kogusid Muhammadi kaaslased ja järgijad need ilmutused kokku raamatuks.


Kunst

Kunsti suhtus islam valdavalt neutraalselt, kuid sellele kehtisid siiski mõned piirangud. Näiteks oli keelatud kujutada elusolendeid ja kasutada religioosses kunstis väärismetalle.
Araabia kultuur on andnud maailmale palju, eriti ornamentika tehnikat. Keraamika arendamist mõjutas ka Siiditee kaudu islamimaailma jõudev kõrge kvaliteediga Hiina keraamika. Hiina keraamika kõrge hind ja rohked sakraalehitised, mis vajasid keraamilisi plaate sise- ja väliskujunduse tarbeks, soodustasid keraamika kohapealset arengut.<










Viited:
https://et.wikipedia.org/wiki/Islami_keraamika

https://et.wikipedia.org/wiki/Islam
https://mairismatvejev.weebly.com/islami-kunst.html